פרופ' אליעזר יפה ז"ל - מילים לזכרו

מאת פרופ' מימי איזנשטדט דקנית ביה"סלעודה סוציאלית
04/06/2017

פרופ' אליעזר יפה, חבר סגל בבית הספר שלנו נפטר לפני שבוע. הוא היה חוקר, פורץ דרך, משנה עולם  ואיש אקדמיה שתמיד היה עם רגל אחת באקדמיה ורגל שניה בפרקטיקה, בשדה. הוא הגיע לישראל מקליבלנד כמרצה צעיר, לימד לימודי מחקר בבית הספר והיה אחד מהתורמים הראשונים לאקדמיזיציה של מקצוע העבודה הסוציאלית. הוא היה הקול המסנגר על תלמידים שחסרו הזדמנויות ונראו מבטיחים. הוא הוכיח כי העדפה מתקנת בקבלת סטודנטים מהפריפריה יכולה לתרום לאוניברסיטה מהטובים שבפרופסורים שלה. לאורך כל השנים ואף בימים אלה, תמך בסטודנטים מעוטי יכולת שרצו להתקדם, ללמוד ולתרום לחברה.

הוא הקדים את זמנו במובנים רבים:

הוא היה מהראשונים להתמקד ברווחת הילד הן במחקר והן בפיתוח שירותים לטובת ילדים ובמיוחד לילדים בסיכון ובמצוקה.

הוא היה מחלוצי העבודה הקהילתית בישראל והקמת דורות של תלמידים שלמדו ממנו לפתח שירותים בשיתוף עם הלקוחות.

הוא עסק במחקרים אודות פילנתרופיה, גיוס כספים וניהול עמותות. פרסומיו בתחום זה תרמו רבות להתמקצעות עולם העמותות בישראל ולקידום המחקר בתחום זה.

אליעזר הקים  ארגונים כמו זהב"י, ארגון שפעל לקידום חקיקה מסייעת למשפחות ברוכות ילדים ולסיוע עבורן. בהמשך הקים את האגודה הישראלית להלוואות ללא ריבית, ארגון ייחודי הנשען על שמונת מעלות הצדקה של הרמב"ם, כאשר המעלה הגבוהה ביותר היא  לתת לנזקק הלוואה ללא ריבית או מקום עבודה בכדי לאפשר לו לעזור לעצמו, לשמור על כבודו ולהפכו לעצמאי.

שני הארגונים הלו מבטאים את מחשבתו החברתית והיזמית פורצת הדרך של אליעזר ואת נכונותו הבלתי מתפשרת לסייע לאוכלוסיות במצוקה בחברה הישראלית, באמצעות העצמתן.

בשנות השמונים הוא פרסם את הפרויקט "נתינה בתבונה" ובו מידע על עמותות ללא כוונות רווח שפעלו בישראל על מנת לתרום לשקיפות המידע אודות עמותות בישראל ולסייע לתורמים ולמתנדבים המבקשים מידע אודותיהן. פרויקט חדשני זה, היווה את הבסיס לפיתוח "גאייד-סטאר ישראל" מאגר מידע אינטרנטי המופעל מאז 2011 ע"י משרד המשפטים ובו מידע על כל העמותות הפעולות בישראל.

הוא  היה יזם חברתי הרבה לפני שהמונח נהייה פופולארי.

מבט על התוכניות הרבות בבית הספר שלנו, מגלה את החוזק והייחודיות שלנו בתחומי עבודה סוציאלית קהילתית, לימוד פילנתרופיה וחברה אזרחית, רווחת הילד וילדים בסיכון  ויזמות חברתית. אליעזר היה  האב המייסד של תכניות אלה.

אליעזר זכה באותות הוקרה ובפרסים שונים, בהם יקיר ירושלים, פרס יושב ראש הכנסת, אות הנשיא למתנדב, ופרס כנס שדרות. בימים האחרונים אף התבשר על זכייתו בפרס בוני ציון שאותו היה צפוי לקבל במהלך השבוע הבא.

נזכור אותו, כאיש בעל יושרה עצומה, איש של שאר רוח וחזון. איש צנוע,  איכפתי, רגיש ונעים הליכות. אבל אולי יותר מכל רבים מחברי הסגל בבית הספר שלנו יזכרו אותו כמנטור שלהם, כמי שליווה אותם לכל אורך הקריירה האקדמית שלהם, כמקור לידע שסיפק תמיד תמיכה שהתבטאה במילה טובה במקום הנכון, בעצות נבונות ובהרבה הרבה עידוד.

עבורנו אליעזר יפה הוא מודל של האדם שהוא עובד סוציאלי.

פרופ' אליעזר יפה ז"ל - מילים לזכרו